КАК ДА ОПТИМИЗИРАМЕ КОМПЮТЪРА ИЛИ ЛАПТОПА СИ

  

21.01.2019

  НАЗАД

  

 

  

 Как да направите вашия компютър или лаптоп да работи по-бързо?

 

 Ако компютъра Ви е на повече от година или две, вероятно сте забелязали, че основните му функции се забавят. Има много причини за това, включително прекомерния (и увеличаващ се) брой файлове, които забавят процесите и грешки във вашата операционна система. Някои от тези фактори могат да бъдат смекчени или предотвратени, докато други са само естествена част от жизнения цикъл на компютъра.

 

За щастие, има няколко стъпки които могат да променят това.

 

 Кога да го замените?

 

 Имайте предвид, че следните съвети могат да бъдат използвани, за да направите вашия компютър или лаптоп по-бърз, но не и по-мощен. Ако компютърът Ви е на няколко години и е бил подложен на непрестанно изтегляне и инсталиране, дори най-добрите стратегии няма да могат да подобрят ефективността. Може би е време за нов?

  

 

   

 Стратегии за ускорение на процесите.

 

 Опитайте тези тактики, за да направите Вашия компютър да работи по-бързо:

 Актуализирайте компютъра си. Актуализирането на компютъра обикновено ще му помогне да работи по-бързо. В някои случаи можете да добавяте нови функции, програми или инсталации, които имат обратен ефект, но в други ще актуализирате операционната система, за да имате по-малко грешки и да работите по-ефективно. В крайна сметка това води до по-бързо работещ компютър.

  

 Редовно изключвайте и / или рестартирайте компютъра.

 Много потребители правят грешката да оставят компютъра си в режим на хибернация когато не го използват, вместо да го изключват. Това може да бъде много удобно, тъй като няма да се налага да преминете през целия процес на стартиране, когато стартирате компютъра си. Изключването на компютъра Ви позволява напълно да изчистите временните файлове и да стартирате нови - това трябва да се прави поне веднъж седмично.

  

  

 Надстройте RAM.

 Голяма част от производителността на компютъра зависи от неговата RAM или от паметта с произволен достъп. Това позволява на компютъра да изпълнява едновременно няколко операции, като държи информация във вид на временна памет. Колкото повече RAM имате, толкова повече процеси ще можете да изпълнявате едновременно. Надстройването от 2 GB на 4 GB или 8 GB може значително да подобри производителността на почти всеки компютър, дори и на по-стари конфигурации.

  

  

 Надстройване на HDD.

 Ако смените твърдия диск или добавите допълнителен Solid State Drives (SSD), веднага ще Ви направи впечатление бързото зареждане на системата. Програмите и файловете ще стартират и ще се зареждат по-бързо, а резултатите от търсенето ще се появяват по-бързо. Освен това компютърът Ви ще стане много по-тих, тъй като SSD не съдържат движещи се части.Друго добро нещо, което най-вероятно ще забележите в дългосрочен план е, че SSD също използва по-малко енергия в сравнение с конвенционалните твърди дискове, a това означава по-дълъг живот на батериите за лаптопите.Цените на тези дискове драстично продължава да пада и в момента.

  

 Деинсталирайте ненужните програми.

 Инсталираните програми на компютъра могат също да забавят системата Ви. Прегледайте всички текущи програми и деинсталирайте всичко, което не сте използвали през последните шест месеца. Шансовете са, че ще има поне някои програми, които дори не си спомняте да сте инсталирали.

  

 

  

 Изтрийте временните файлове.

 Временните файлове са технически файлове, използвани от вашата система за изпълнение на функции, и както подсказва името, те са необходими само за временен период. След това те заемат ненужно място и забавят компютъра Ви. Има различни начини за изтриване на временни файлове в Windows, в зависимост от системата, която използвате, но всички имат право да направят устройството Ви да работи по-бързо - особено ако не сте предприели стъпка за изтриване на временни файлове в миналото.

  

 Изтрийте големи файлове, от които нямате нужда.

 Скоростта на компютъра също зависи от количеството свободно място на машината. Прегледайте файловете на локалния Ви твърд диск и намерете начин да се отървете от всичко, което не използвате активно. Изображенията и видеоклиповете обикновено са големи косми, така че можете да ги изтриете, да ги съхраните на външен твърд диск или да ги качите на повърхността за съхранение в облака.

  

  

 Затваряйте разделите.

 Много от съвременните потребители имат лошия навик постоянно да отварят нови раздели в браузъра си, като никога не затварят старите. Ако отворите Chrome, ще видите десетина или повече активни раздели, нито един от които в момента не е необходим. Това може да изглежда достатъчно невинно или дори удобно в някои случаи, но всички тези отворени раздели са процеси, които забавят другите Ви компютърни функции. Уверете се, че сте затворили всички раздели, когато приключите с онлайн сесиите.

  

   

 Деактивиране на програмите с автоматично стартиране.

 Някои програми ще се стартират автоматично, когато компютърът се стартира. Отново тази функция е проектирана с лекота, така че потребителят да не трябва да стартира програмата ръчно. Но ако имате твърде много програми, стартирайки, когато пуснете компютъра си, той ще заеме всичките Ви ресурси и няма да можете да направите нищо. Помислете внимателно кои програми искате да имате при стартиране и забранете всичко, което не е необходимо или полезно.

 В заключение

 Надяваме се, че тези стратегии заедно могат да повишат производителността на вашия компютър или лаптоп и да удължат живота му с поне няколко години. Докато поддържате компютъра си чист от ненужни файлове и програми, ще има дългосрочно подобрение.

  

  НАЗАД

  

Е-БЮЛЕТИН & ПРОМО КАТАЛОГ