КИБЕРСИГУРНОСТТА

11.07.2018

  НАЗАД

  

  

Защо киберсигурността е по-важна от когато и да било?

  

 Киберсигурността в днешно време е по-важна от всякога. Очевидно е, че технологиите постепенно заемат място във всеки аспект от нашия живот. Независимо дали сме вкъщи или на път, технологиите имат участие в нашето ежедневие. Все повече зависим от тях, било за добро или лошо. В света няма човек, който да не взаимодейства с технологиите по някакъв начин. В този смисъл, виждаме разпространението на свобония достъп до интернет, което съперничи по размери на свободното разпространение на автомобилите и ваксините.

  

Нарастваща индустрия

  

 Нарастващата индустрия означава, че интернет се превръща в повсеместен. Всички ние имаме част от нашия живот, който се осъществява онлайн, независимо дали това ни допада. Като непосредствен резултат, нашата сигурност и неприкосновеността на личния ни животса са постоянно под заплаха. Заплахата може да идва от хора, които искат някакво влияние или достъп до личната ни информация.

 За някои това изглежда като проблем, който никога не може да бъде решен и в някои отношения са прави. Ако животът ни е разделен между физическата реалност и нашето цифрово съществуване, заплахата от хакери или провали ще бъде винаги налице. Това обаче, не означава, че сме на загуба или сме останали без решение.  В интерес на истината, можем да се защитим добре, с малко знание и воля. Ако можем да се ангажираме с някои практики за кибернетична сигурност, тогава можем значително да намалим вероятността от атака или най-малкото, което можем да направим, е да смекчим вредата. В тази статия ще обсъдим защо киберсигурността има значение днес, и какво може да направите, за да се уверите, че вашият живот не е под нежелано наблюдение от неканени гости.

  

  

Технологиите са навсякъде, където и да погледнете.

  

 Технологиите днес имат по-голямо въздействие от почти всяка друга индустрия. Всички отрасли са технологично фокусирани в това, че съществуват основни компоненти, които разчитат на технологиите по някакъв начин. Това означава, например, че производството и медицината са силно зависими от технологиите, заедно с почти всички индустрии на планетата.  

 Технологиите са жизнената сила на модерния бизнес и основна област на обучение за днешната младеж. Можем само да чакаме да видим, как поколенията ще ги интегрират в живота си, но знаем, че това е важна част от развит  ието на обществото. Например, помислете за собствената си, ежедневна поява в интернет пространството. Повечето хора зависят от интернет, за да работят всеки ден. Повечето безработни зависят от интернет, за да намерят работа или работа в предпочитаната от тях област. Всеки собственик на фирма, ползва интернет, за да остане конкурентен на пазара на труда и да функционира .

 Производителността, постигната чрез използването на технологии, не може да бъде пренебрегната, като необходимостта от тях непрекъснато расте. Проучване показва, че влизаме в интернет пространството над един милиард пъти на ден, като нашите данни по всяко време могат да бъдат откраднати и използвани срещу нас с престъпни намерения.  

 Тъй като, устройствата предлагащи интернет достъп , се разпространяват масово, като следователно достъпът се увеличава, което води до влошаване на проблема с киберпрестъпността.В модерната епоха, няма нищо по-опасноот това, да откраднат личните Ви данни.

  

Най-добрата защита

  

 За щастие, съществуват методи, които могат да бъдат използвани, за да подсигурите вашите данни и да предотвратите неблагоприятните последици от вмешателството във вашия онлайн живот.

 На първо място, съществува определена политика за използването на пароли, която не е широко разпространена, въпреки ефективността ѝ срещу хакерите.За да разберем по-добре нейната ефективност, нека първо разгледаме как хакерите обикновено работят и защо са успешни.

 Освен използването на вид злонамерен софтуер от криптовирус, наречен “ransomware”,който заплашва да публикува данните на жертвата или постоянно блокира достъпа до тях, хакерите обикновено използват вид социални злоупотреби, за да получат информацията, която искат.Това, от една страна е процесът на осъществяването на контакт с хората по телефон,представяйки се за други лица, за да получат търсената информация. От друга страна, понякога е възможно, реалното представяне за друга личност, с цел получаване на физически достъп до чувствителни места в бизнеса, сървърни стаи, IT бюра и т.н.

 Трудно е осъществяването на превенция от социалното хакерство, но става с притежаването на силно око и разумно ухо, ноисигурна парола,която може да отклони многобройни атаки. Силните пароли могат да Ви защитят срещу атаки и фалшифициране. За да бъдесилна една парола, трябва да притежава смесени символи и комбинация от цифри и букви заедно със специални символи. Паролите не трябва да бъдат по-кратки от 8 символа и винаги трябва да се пазят в тайна.

 Друга добра стратегия за лична защита е използването на прокси сървър. Целта им е осъществяване на по-голяма сигурност; ускоряване достъпа до ресурси, използвайки кеширане; реализиране на политики за достъп до мрежи и съдържание, например за блокиране на нежелани сайтове;сканиране на изходящи данни, например за изтичане на защитени данни;заобикаляне на наложени правила за сигурност; срещу зловредни софтуери и други.

 Прокси услугите, като VPNBook, използват филтриране на частни мрежи за защита на вашата самоличност и местоположение, докато сърфирате в интернет. Те могат да бъдат употребявани както от хакери, така и от тези, които искат да откраднат вашите данни за маркетингови или политически цели. Препоръчително е да използвате прокси сървър у дома, но се уверете, че и вашата фирма използва,така че бизнес регистрите да не бъдат компрометирани.

  

  

Заключение

  

 В заключение може да се каже, че киберсигурността е важна днес, защото интернет е част от личния Ви живот, до който почти всеки има достъп. Този факт, съчетан с широкото разпространение на интернет базирани технологии, ни води до важното значение на киберсигурността. Докато си служите със силни, сигурни пароли и използвате прокси услуги, можете да се защитите от една от най-големите заплахи, пред които сме изправени- киберпрестъпността.

  НАЗАД

 

 

 

 

 

 

Е-БЮЛЕТИН & ПРОМО КАТАЛОГ