ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДИГИТАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ

19.09.2018

  НАЗАД

 

  

  Независимо дали децата ви са още малки или вече са тийнейджъри, трябва да определите дигитални правила, които да ги напътстват, докато учат, играят и сърфират онлайн.

 

  Вече можете и да заключите телефона на тийнейджъра от приложението Google - Family Link по всяко време. Родителите ще могат да управляват до шест профила.

 

  Family Link, центърът за родителски контрол, представен от Google миналата година, за да предостави на децата под 13 години свои собствени профили, сега разширява функциите си за тийнейджъри. Приложението позволява на родителите да задават времеви ограничения на екрана, да блокират устройствата, когато е време за почивка или учене, да одобряват или да блокират изтегляните приложения от Google Play Магазина и да намират децата си чрез своите устройства. Приложението ще получи поддръжка и за Google лаптопите Chromebook. Family Link е технически достъпен за всеки, който има съществуващ профил в Google. Когато се използва от лица на възраст над 13 години, двете страни трябва да се съгласят, преди мониторингът да започне. Ако собственикът на акаунта не даде съгласието си, може да забрани достъпа на приложението Family Link. Ако наблюдаваният подрастващ реши, че иска да се откаже може да го направи, но това поставя телефона под 24-часово заключване.

  

 

  

  Родителите разполагаха с възможността да заключат устройствата на децата си от приложението, но сега могат да го направят чрез гласова команда от Помощника на Google (Google Assisant). Пример: "Хей Google, заключете устройството на Георги" и след 5 минути устройството се заключва.

   Актуализацията на Google Помощника, също така добавя подходящо за семейството съдържание на профили, управлявани от Family Link. Google Помощника може да разпознае до шест различни гласа и ако чуе дете което разпознава да задава въпроси, той ще осигури отзиви за деца. Например, ако детето ви каже: "Хей, Google, провери за чудовища", Помощника ще започне да издава лазерни шумове, сякаш сканира стаята за чудовища, а след това да отговори: "Всичко е чисто!" Всички тези функции са на разположение днес и те се развиват в световен мащаб до почти всяка страна по света.

  

  

  Границата между даването на достъп на детето до мобилни устройства и постоянен мониторинг е доста малка. Наблюдавайки телефоните на нашите деца, ставаме твърде обсебващи? Family Link е инструмент, който не е заместител на родителството.

  С помощта на приложението можете спокойно да закупите телефон за вашето дете, но с ограничен достъп на приложения за социални мрежи и с одобрение за всяко изтеглено приложение (като на практика 90% от приложенията са безопасни). Можете да дадете на детето си телефон и известно количество личен живот, без да навлизате прекомерно в личното пространство.

   Телефонът може да има дневен лимит до 21:00 часа, но много лесно се удължава времето при необходимост. Когато детето навърши 13 години, Family Link не спира да работи, а удължава своята работа. Не е нужно вие да го правите ръчно, вече е автоматизирано. Един от минусите на приложението е, че YouTube е напълно блокиран от всеки телефон с Family Link, а родителят няма възможност да го включи. YouTube не е задължително опасно приложение и би трябвало да може да бъде разрешено. Може би с новата версия това ще се промени.

  

  Родителите обикновено са много наивни за техниката на децата си. За 95% от тях въпросът за безопасността започва със покупката на хардуер (телефон / таблет / iPad / и т.н.). Тогава започват тревогите за времето прекарано на устройството и какво правят техните деца с новооткритата дигитална свобода. Това, което родителите трябва да осъзнаят е, че хардуерът ("телефонът") е само част от възможния проблем. Истинският проблем е софтуера на телефона: програми; приложения; снимки; търсения в интернет; игри; Instagram; Snapchat; Facebook; Messenger; - всяко от тях е различно само по себе си със своя собствена вселена и потенциални недостатъци. Даването на всички тези привилегии на детето в деня, в който получи своя телефон, е рецепта за проблеми. Ако родителите разберат по-добре, че повечето от техните страхове са свързани със софтуер, а не хардуер, те ще бъдат по-добре подготвени да управляват времето на устройствата на децата си и как те са повлияни от интернет.

  

Видео урок за приложението Family Link на английски език

Видеото е взето от YouTube потребителя InCharge DIY

  

  НАЗАД

  

      

Е-БЮЛЕТИН & ПРОМО КАТАЛОГ