ДРОНОВЕТЕ - ПЕТТЕ НЕОБХОДИМИ ПОДОБРЕНИЯ

10.07.2018

  НАЗАД

  

      

  

 

  Дрон - безпилотни летателни апарати, използвани заради потенциалните им приложения във военната, логистичната, архитектурната и други области, стават все по-популярни и по-достъпни от всякога. И все пак, ние сме още на години от това да видим флотилия от безпилотни дронове, които доставят пакети по нашите домове. Също така и повечето фирми не използват дрони по никакъв значителен начин (въпреки че 44% очакват да си служат с тях в бъдеще).

Какви промени ще трябва да видим, преди да се сблъскаме с истинска революция?

 

 Нишата на дроните в съвременния свят

 Нека не омаловажаваме състоянието на дроновете в съвременния свят.Технологията им направи невероятен напредък през последното десетилетие:

 

 

  -Приложения.

 Вече използваме дронове редовно в няколко области. Например, те често се използват за улавяне на снимки за архитектурно 3D изобразяване, също така се военните често прибягват до тях, за да се спомогнат с заснемане и мониторинг, както и непредвидени атаки.

  

  -Закони.

  Независимо от това, че преди няколко години Дроновете бяха нещо като "Дивия Запад", Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) разработи твърди политики, за това как да регистрират безпилотни летателни апарати и как да ги пилотират отговорно.

 

  -Наличие.

 Дроновете стават все по-достъпни, въпреки че все още има много време докато се установи трайната им употреба. Понастоящем има само 2,5 милиона дрона в САЩ и 1 милион в Европа, като броят им се очаква да е утроен до 2020 г.

 

 

Какво трябва да подобрим?

Съществуват някои области, които изискват значително подобрение:

  

  

  

  1.   1. Регламент. Въпреки първоначалния напредък в определянето на регламентите за дронове, има много подробности, които трябва да бъдат решени. Например, може да отнеме годините на ЕС, за да решат как да регулират доставянето на пакети от дронове. Законите за операциите с дронове, ще бъдат сложни, за да се проследяват всички начини, по които се използват в момента и в бъдеще. Прилагането на закони, които позволяват иновациите, но ограничават нарушенията на неприкосновеността на личния живот и злоупотребите с въздушното пространство, ще бъде изключително трудно.
  2.   

  2. Автоматика. Едно от основните подобрения към дроновете евъзможността да бъдат безпилотни или от почти безпилотни. В по-голямата си част, някой все още трябва да контролира отдалечено дрона (въпреки, че има някои изключения). Автоматизирането на безпилотните дронове въвежда редица допълнителни предизвикателства, включително намирането на начин за навигация и избягване на препятствията и гарантиране, че два безпилотни дрона няма да навлязат в един и същи въздушен коридор.

  

  3. Цена-ефективност. Засега дроновете не са особено рентабилни. Можете да получите потребителски модел за няколко стотин долара, но безпроблемните и надеждни, необходими на компаниите като инвестицията в технологии и системи, ще струват няколко хиляди долара, а те може да се нуждаят от цяла флота от тях. Употребата на дронове за доставка и други услуги свързани с тях са предназначени да спестят пари, но може да отнеме години, преди моделите да бъдат произведени с достатъчно ниски разходи, за да оправдаят използването им.

  

 

  1.    4. Надеждност. Надеждността е друг основен проблем, пред който са изправени дроновете. Представете си бъдеще, където пратките се доставят главно от дронове.Бихте ли искали да поръчате от доставчик, който има 90 процента успех на доставка? Вероятно не. Дроновете трябва да постигнат много по-високо ниво на надеждност, възможно най-близо до 100%, преди да бъдат използвани за доставки към потребители или подобни услуги. Могат да се объркат много на брой неща, като проблем при излитането, грешки при навигация дори смущения или кражба на пакета от трети лица.
  2.   

 

   5. Публично приемане. И накрая, дроновете трябва да бъдат приети от обществото. Ако хората се притесняват от използването им за нежелано наблюдение на собствеността им или използването им за доставки, то компаниите и организациите ще бъдат по-малко склонни да ги употребяват. Дроновете предизвикаха значително обществено внимание, но потребителите все още не притежават пълна увереност в бъдещето на тази технология.

  

  ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Докато дроновете нямат значителен напредък в тези области, те няма да могат да бъдат използвани за авангардни решения или за широко разпространено използване. И все пак, инженерите изглежда постигат напредък във всяка от тези категории, така че може да е само въпрос на време, преди да преодолеем тези предизвикателства.

  

  НАЗАД

  

  

  

Е-БЮЛЕТИН & ПРОМО КАТАЛОГ