HDD ИЛИ SSD ДИСКОВО ПРОСТРАНСТВО

 

24.08.2018

  НАЗАД

  

  

 Евтина и достъпна памет или бърза и сигурна? Ще сравним традиционния HDD твърд диск и нашумелия SSD.

  

  Изборът е твой

   Ако сте закупили Ultraportable(ултрапреносим, бизнес) лаптоп, ​​вероятно сте имали SSD като основен диск. Всеки друг компютър десктоп или лаптоп има стандартен твърд диск (HDD). Вече можете да конфигурирате повечето системи с HDD или SSD. Но как да изберете? Сега ще разясним разликите между SSD и HDD дисковете, ще изложим предимствата и недостатъците, за да ви помогнем да решите.

  

  HDD и SSD – какво представляват?

  

   HDD (твърд диск) традиционният въртящ се твърд диск e запомнящо устройство, енергонезависима компютърна памет. Информацията се съхранява по магнитен път върху покрити със специален слой плочи. Запаметяващото устройство използва набор от една или повече дискови плочи (диска) около обща ос в т.нар. дисков пакет. Той е механичен, това означава, че информацията на него не "изчезва", когато изключвате системата, какъвто е случаят с данните съхранявани в RAM. HDD са най-бавния вид устройства за съхранение в съвременните компютри. В епоха на бързи процесори и големи размери на памет, твърдият диск често пъти е пречка за високата производителност в една система.

  

  

   SSD (Полупроводниково дисково устройство) прави функционално всичко, което прави твърдият диск, но данните се съхраняват на взаимосвързани чипове с флаш памет. Не съдържат подвижни механични части и това елиминира закъснението при четене и повишава значително скоростите на работа, като запазва данните дори когато няма електрическо захранване. Те често са много по-малки от твърдите дискове и поради това предлагат на производителите по-голяма гъвкавост при проектирането на лаптопи. Макар, че те могат да заменят традиционните 2,5-инчови или 3,5-инчови гнезда за твърди дискове, могат да бъдат инсталирани в слот на PCIe или дори да бъдат монтирани директно върху дънната платка - конфигурация, която е често срещана в лаптопите от висок клас.

 

  

 

  Забележка: Ще наблегнем предимно на вътрешните дискове, но почти всичко се отнася и за външни твърди дискове. Външните устройства се предлагат както в голям, така и в компактен Form factor (аспект на хардуерния дизайн, който определя размера, формата и други физически спецификации на компонентите), а SSD постепенно се превръщат в по-голяма част от външните памети.

  

  История на HDD и SSD устройства.

  

  Технологията на HDD твърдия диск е относително стара (по отношение на компютърната история). Има снимки на твърдия диск IBM 650 RAMAC от 1956 г., който използва 50 60-сантиметра широки дискове, за да поддържат пространство за съхранение от 3,75 МБ. Това разбира се е размерът на обикновен 128Kbps MP3 файл, а физически на големина е колкото два хладилника.RAMAC 350 е бил ограничен само за правителствени и промишлени цели.

  Форматът на твърдия диск на компютъра е стандартизиран на 5,25 инча в началото на 80-те години, а малко след това навлизат 3.5-инчовите за настолни компютри и 2.5-инчовите дискове за лаптопи. Интерфейсът на вътрешния кабел се е променил от серийния към IDE (сега често се нарича ATA или PATA) до SCSI до серийният ATA (SATA) през годините, но по същество прави същото: свързва твърдия диск с дънната платка на компютъра, за да могат данните да бъдат обработени. Днешните 2,5-инчови и 3,5-инчови устройства, използват основно SATA интерфейси (поне при повечето компютри и Mac-ове), въпреки че някои високоскоростни SSD устройства използват по-бързия интерфейс PCIe. Капацитетът е нараснал от няколко мегабайта до няколко терабайта, увеличението е повече от милион пъти. Текущите 3,5-инчови твърди дискове имат капацитет до 10TB, а максимума при 2.5-инчовите дискове е 4TB.

  SSD има много по-кратка история. От самото начало на персоналните компютри е имало необходимост за не механични се твърди дискове, излизат технологии като паметта на балончетата (Bubble memory) като от 70-те и 80-те години на миналия век не се използва. Текущата флаш памет е логическото разширение на същата идея, тъй като не изисква постоянна мощност за запазване на данните, които съхранявате върху нея. Първите SSD устройства, които познаваме са от възхода на нетбуците в края на 2000-те. С масовото навлизане на лаптопите, капацитетът на SSD се увеличи и се стандартизира на 2.5-инчовия форм-фактор. По този начин можете лесно да премахнете 2,5-инчов HDD от вашия лаптоп или настолен компютър и да го замените със SSD. Появиха се и други форм-фактори, като например mSATA Mini PCIe SSD карта, M.2 SSD в SATA, PCIe варианти и DIMM-подобно SS Flash Storage в Apple MacBook Air и MacBook Pro, но днес много SSD устройства използват 2.5 инчов формов фактор. 2.5-инчовият SSD капацитет понастоящем достига до 4TB, но Seagate предлага 60TB версия за корпоративни устройства като сървъри.

 

 

 Предимства и недостатъци.

 

 Както SSD, така и HDD изпълняват една и съща работа: зареждат вашата система и съхраняват вашите приложения и лични файлове. Но всеки тип хранилище има свой уникален набор от функции. Как се различават и защо бихте избрали едното пред другото?

 

  Цена: SSD са по-скъпи от твърдите дискове от гледна точка долар на гигабайт. Вътрешният 2.5-инчов твърд диск с 1 TB струва между $ 40 и $ 50, а SSD със същия капацитет и форм-фактор започва от $ 250. Цената на гигабайт при HDD e 0.05$, а на SSD е 0.25$. Тъй като HDD дисковете използват по-стара и утвърдена технология, те ще останат по-евтини в близко бъдеще. Тези няколко стотин за SSD може да надвишат бюджета Ви.

 

  Максимален и общ капацитет: Най-големите SDD-та достъпни до крайният потребител (4TB), са редки и скъпи. По-разпространени са 500GB и 1TB. Докато 500GB се счита за "базов" капацитет на твърдия диск през 2018 г., то за същата сума от 70 – 80 лв., може да закупите 128GB SSD. Колкото повече капацитет за съхранение имате, толкова повече информация можете да поддържате на компютъра си. Възможно е съхранението в облак (интернет) за съхраняване на файлове, които възнамерявате да споделяте между телефона, таблета и компютъра си, но локалното хранилище е по-евтино и трябва само да го купите веднъж.

 

  Скорост: Това е мястото, където SSD надделяват. Един персонален компютър със SSD ще се зарежда за по-малко от минута и често само за секунди. Един твърд диск изисква време, за да зареди операционната система и ще продължи да бъде по-бавен след като зареди от SSD. Компютър или Mac със SSD зарежда по-бързо, стартира приложения по-бързо и прехвърля файлове по-бързо. Независимо дали използвате компютъра си за забавление, училище или бизнес, допълнителната скорост може да е разликата между успеха и провала.

 

  Фрагментиране: Поради ротационните си повърхности на запис, твърдите дискове работят най-добре с по-големи файлове. Когато твърдите дискове започват да се запълват, големите файлове могат да се разпръснат около плочата на диска, което кара устройството да страда от фрагментация. Колкото и да са се подобрили алгоритмите за четене / запис, твърдите дискове все още могат да се фрагментират. SSD не може, защото липсата на глава за четене означава, че данните могат да се съхраняват навсякъде. Това е основната прични за бързината на SSD-тата.

 

  Устойчивост: SSD няма движещи се части, това допринася за по-голяма безопасност на данните, в случай, че изтървете лаптопа си или системата Ви е разтърсена от земетресение докато работи. Повечето твърди дискове спират главите си за четене / запис, когато системата е изключена, но те се движат над диска на разстояние няколко нанометра, когато са в експлоатация. Ако сте груби към оборудването си се препоръчва SSD.

 

  Наличност: Твърдите HDD дискове са бюджетни, по-разпространени и с по-голям капацитет, но SSD-тата навлизат все повече. Най-новите лаптопи от висок клас като Apple MacBook Pro, дори не предлагат HDD дори като конфигурируема опция. Десктопните компютри и по-евтините лаптопи от друга страна, ще продължат да предлагат твърди дискове поне през следващите няколко години.

 

  Форм Фактори(Form Factors): Тъй като HDD са механични, има ограничения за това колко малки могат да бъдат направени. Имаше идея да се правят по-малки 1.8-инчови въртящи се твърди дискове, но това е спряно на около 320 GB, тъй като производителите на таблети и смартфони са се спряли на флаш памети за основното си съхранение. SSD нямат такова ограничение, възможно е да продължът да се „свиват“ с течение на времето. SSD в момента се предлагат в 2,5-инчов форм фактор кутии за удобството на лаптопите.

 

   Шум: Дори и най-тихият твърд диск ще издава малко шум, когато се върти и четящата глава се движи напред-назад, особено ако е в система която е удряна и падала или е сложен в изцяло метална компютърна кутия. По-бързите HDD твърди дискове ще бъдат по-шумни от бавните. SSD буквално не издават никакъв шум, тъй като те не са механични.

 

  Мощност: Един SSD диск изразходва много малко електричество, защото е неподвижен. Следователно, нито една от консумираната от SSD енергия не се губи при триене или шум, което ги прави по-ефективни. При настолен компютър или сървър това би довело до по-ниска сметка за ток. На лаптоп или таблет ще можете да извлечете максимум минути (или часове) от живота на батерията.

 

  Живот: Въпреки, че е вярно, че SSD се износват с течение на времето (всяка клетка във флаш памет може да се записва и изтрива ограничен брой пъти), благодарение на технологията TRIM, която динамично оптимизира тези цикли на четене / запис, е по-вероятно да го замените (след около шест години), преди да започне да прави грешки при четене / запис. Съществуват софтуери, които ще ви уведомяват, когато се приближавате до номиналния край на живота на паметта. Твърдите дискове в крайна сметка също ще се износват от постоянна употреба, тъй като използват физически методи за запис. Дълголетието на паметите няма точно определена давност, важен е и човешкият фактор.

 

   Общо: HDD дисковете печелят спрямо цената, капацитета и наличността. SSD е правилният избор, ако скоростта, здравината, форм фактура, шума или фрагментацията (технически част от скоростта) са важни за Вас. Ако не беше разликата в цената и капацитета, SSD биха спечелили.

  

 Правилното дисково пространство за вас HDD или SSD (или хибрид от двата):

 

  HDD твърди дискове

 

  Мултимедийни потребители или такива които теглят активно: Филмовите колекционери се нуждаят от пространство и могат да получат 4TB дисково пространсвто на ниска цена.

   Бюджетни купувачи: Да. Много евтина памет. SSD са твърде скъпи за ограничени финанси.

   Графични изкуства и професионалисти в областта на техниката: Фотографите и графичните дизайнери сменят често хранилището си от прекомерна употреба. Замяната на 1TB твърд диск ще бъде по-евтина от замяната на 500GB SSD.

   Общи потребители: Те са някъде по средата. Хората, които предпочитат да изтеглят своята информация локално, пак ще имат нужда от твърд диск с по-голям капацитет. Но ако по-голямата част от потока на музиката и видеоклиповете Ви са онлайн, купуването на по-малък SSD за същите пари ще Ви даде по-добро преживяване.

  

  SSD дискове

 

   Движение: Хората, които са често на път и постоянно са в движение, ще искат допълнителната сигурност на SSD. Лаптопа може да не е напълно заспал, когато сте го затворили в бързината или просто трябва да тръгвате.

   Бързина: Ако имате нужда нещата да се случат сега и веднага, доплатете някой лев за бързо зареждане на системата и стартиране на приложенията. Ако имате нужда от допълнително място, съчетайте SSD за операционната система и HDD за останалата информация.

   Графични изкуства и инженери: Да, те имат нужда от твърди дискове, но скоростта на SSD може да направи разликата между завършена и незавършена задача. Тези потребители са главни кандидати за системи с комбинирани памети.

 

 Хибридни двойни дискови устройства

 

  В средата на 2000-та година, някои производители на твърди дискове, като Samsung и Seagate, теоретизират, че ако добавите няколко гигабайта флаш чипове към въртящ се твърд диск, ще получите, така нареченото "хибридно" устройство, комбиниращо големия капацитет на твърд диск с производителност на SSD, на цена, която е малко по-висока от тази на типичния HDD твърд диск. Флаш паметта служи като буфер за често използвани файлове, така че вашата система да зарежда и стартирана най-важните приложения и програми по-бързо, въпреки че не можете да инсталирате директно нещо в това пространство. На практика хибридните устройства работят, но те все още са по-скъпи и по-сложни от обикновените твърди дискове. Тъй като те са продукт между продуктите, хибридните устройства не заместват непременно отделените HDD твърди дискове или SSD устройствата.

 

  В система с хибриден двоен диск, производителят ще инсталира малък SSD като основен диск (C :) за операционната система и приложения, и ще добави по-голям въртящ се твърд диск (D: или E :) за съхранение на файлове. Самият Windows заема много място на основното устройство и някои приложения не могат да бъдат инсталирани на други устройства. Можете да инсталирате Windows 10 на SSD с капацитет до 16 GB, но няма да има достатъчно място за нищо друго. 120GB до 128GB е практически минимален размер за устройството C:, 256GB или повече е още по-добре. Пробелмът с пространството е като при всяка система с няколко устройства, имате нужда от физическо пространство вътре в шасито на компютъра, за да сложите две (или повече) устройства.

 

  SSD и HDD могат да бъдат комбинирани на системи с технологии като Intel Smart Response Technology (SRT) или Apple Fusion Drive. Те използват SSD незабележимо, да действа като кеш, за да помогне на системата и програмите да стартират по-бързо. Както при устройство с тази технология, SSD не е директно достъпно до крайния потребител. SRT изисква SSD в 2.5-инчови форм фактор, като могат да бъдат с минимален капацитет от 16GB и пак да повишат производителността. Тъй като операционната система не се инсталира директно на SSD-то, Вие избягвате проблемите с дисковото пространство на горепосочената конфигурация с хибриден двоен диск. От друга страна, вашият компютър ще се нуждае от физическото място за два диска, което може да не е налично на някои лаптопи и десктопи с малък форм фактор. SSD-то и дънната Ви платка трябва да поддържат тази технология за кеширане за да работи този сценарий. Всичко това е интересно решение.

  

 Заключение

  Не е ясно дали SSD полупроводниково дисково устройство ще замени изцяло традиционните HDD въртящи се твърди дискове, особено при все по-достъпното облъчно пространство. Цената на SSD-тата пада, но те все още са твърде скъпи, за да заменят напълно терабайтите с данни, които някои потребители имат. Съхранението в облака не е безплатно: ще продължите да плащате, докато искате лично пространство за съхранение в интернет. Локалното хранилище няма да изчезне, докато няма надежден безжичен интернет навсякъде. Разбира се, когато това стане, може да има нещо по-добро.

  

Видеото е взето от YouTube потребителя ThioJoe

 

  НАЗАД 

      

  

Е-БЮЛЕТИН & ПРОМО КАТАЛОГ